Nejčastější se vyskytující alergie na potraviny

Potravinové alergie se vyskytují stále častěji, a to u různých věkových kategorií, přičemž se stávají epidemií dnešní moderní doby. Mnohokrát se lidé trápí s odlišnými zdravotními komplikacemi, za kterými se může skrývat právě problém se stravou.

Někdy však i navzdory diagnostice a úpravě stravy potíže přetrvávají, a pak už lidé vyhledávají alternativní způsoby. Zajímavostí je, že dosud kromě úpravy stravy nebyl objeven žádný konkrétní lék na vyléčení potravinové alergie. Z roku na rok se počet pacientů s potravinovými alergiemi zvyšuje, ačkoli u lidí se opakují tytéž problémové potraviny, které si blíže připomeneme v článku. Momentálně se procenta lidí s alergií na potraviny pohybují následovně:

  • Kojenci – 8%
  • Děti – 5%
  • Dospělí – 3-5%

Potravinová intolerance versus alergie

Mnoho lidí si plete potravinovou intolerancí a alergii, ale je důležité si zapamatovat, že jde o dvě různé diagnózy s různými následky.

Více informací a detailů o rozdílech mezi potravinovou intolerancí a potravinovou alergií najdete v našem blogu.

Potravinová alergie

Alergie je charakteristická silnou imunitní reakcí organismu – vyplavují se specifické protilátky IgE. Za rozvoj alergie může ve většině případů genetická predispozice od rodičů. Jedinou účinnou léčbou při potravinové alergii je zatím jen vyhýbat se alergenům.

Potravinová alergie vzniká, pokud organismus vyhodnotí potravinu jako “nepřátelskou” a imunitní systém následně začne produkovat protilátky, aby se organismus ochránil.

Mezi další obranný mechanismus patří i tvorba histaminu a dalších látek, které jsou spojeny s alergických projevy.

Příznaky alergie

  • rýma
  • otok
  • ekzém
  • průjem a zvracení
  • škrábání v krku
  • chronický zánět nosohltanu
  • anafylaktický šok

Potravinový anafylaktický šok se může dostavit 30 minut až 6 hodin po požití alergenu a řadí se mezi nejsilnější projevy alergických reakcí. Mluví se také o ní i jako o multiorgánové systémové reakci, protože k ní příslušejí i určité projevy. Mezi nejčastěji se vyskytující symptomy patří:

  • časté močení
  • svědění
  • otok
  • zvýšený tlak a tep
  • dušnost
Potravinová alergie a její příznaky

Potravinová intolerance

Potravinová intolerance je reakce organismu na určité potraviny. Hlavní rozdíl mezi alergií a intolerancí je v tom, že potravinová intolerance může sama od sebe po určité době odeznít. Je však důležité se problematické potraviny nebo potravinám vyhýbat.

Nejčastějším typem potravinové intolerance je laktózová intolerance, která se vyskytuje v každém věku, ale u mnoha lidí vzniká právě v pokročilém věku. Věkem se snižuje množství enzymu, který je schopen štěpit laktózu.

Za reakci intolerance odpovídají specifické protilátky IgG, které se začínají tvořit, jakmile dojde ke střetu nestrávené potraviny a střevních bakterií. Reakce může být opožděná a může se objevit až za pár hodin nebo dnů, přičemž můžete najednou trpět různými potravinovými intolerancemi.

Symptomy potravinové intolerance

 Mezi hlavní a často opakované příznaky intolerance na potraviny patří:

  • bolest břicha
  • zácpa a průjem
  • syndrom dráždivého tračníku
  • zadržování vody
  • bolesti hlavy
  • akné
  • nespavost
  • bolesti kloubů
  • chronická únava

Naštěstí, potravinová intolerance není život ohrožující onemocnění ve srovnání s potravinovou alergií. Avšak tak jako alergie, ani potravinová intolerance by se neměla podceňovat. Spíše by se měla dodržovat nezbytná pravidla vedoucí k eliminaci obtíží.

Nejčastější potravinové alergeny

Kravské mléko – alergie na bílkovinu kravského mléka

  • Nejrozšířenější alergie, která se vyskytuje u dětí do 3 let
  • Postihuje a poškozuje trávicí systém, kůži a dýchací systém
  • Pokud se tento druh alergie objeví u dětí, tak obvykle do třetího roku života vyhasne, ale mohou vzniknout jiná alergická onemocnění
  • Zvykne se spojovat s rozvojem astmatu a pylové alergie
  • V 50% bývá alergie zkřížená s kozím nebo i ovčím sýrem

Vejce

  • Vyskytuje se hlavně u dětí
  • Projevuje se hlavně kožními onemocněními, jako jsou ekzém a kopřivka
  • Nemusí to být kontakt přímo s kuřáky, ale stačí i zbytkový vaječný protein, který se nachází ve zpracované potravě, pečivu, zmrzlině atd.
  • V předškolním věku většinou tato alergie ustoupí
  • Pokud máte alergii na vejce, dávejte si pozor na některé očkovací látky (hlavně: chřipkové vakcíny, vakcína proti klíšťové encefalitidě a žluté zimnici)
  • Může dojít ke zkřížené alergii s kuřecím a slepičím masem
  • V pozdějším věku se může také projevit alergie na peří

Arašídy

  • Nejčastější celoživotní alergen, který se projevuje již v dětském věku
  • Arašídový tuk se přidává do různých potravin na zahuštění
  • Alergikům stačí stopové množství k vyvolání reakce
  • Často se vyskytuje zkřížená aktivita s jinými luštěninami

Celer

  • Alergická reakce na celer patří mezi nejčastější příčiny smrti při potravinových alergiích
  • Tento druh alergie se vyskytuje častěji u lidí, kteří mají alergii na pelyněk
  • Zkřížená aktivita může vyskytnout u mrkve a různého koření
alergie - syndrom čínské kuchyně
Syndrom čínské kuchyně – sójová omáčka a glutaman sodný v jídle

Syndrom čínské kuchyně

  • K tomuto syndromu se řadí alergická reakce na sójovou omáčku, glutaman sodný a oříšky v jídle
  • Může vést ke zhoršení ekzému a astmatické dušnosti
  • Typické příznaky jsou: bolesti hlavy, závratě, bušení v hlavě, zamlžování před očima
  • Při nadměrné konzumaci glutamanu sodného dochází k ubývání vitamínů skupiny B, hlavně vitamínu B6 – pyridoxinu
potravinová alergie na pšenici

Pšenice

  • Tento druh alergie je často zaměňován s celiakií a intolerancí na pšenici
  • Patří k hlavním alergenům
  • Lidé, kteří mají alergii na pšenici, nejsou schopni tolerovat albumin a globulin, které se nacházejí ve vnější slupce zrna, a nestravitelnou lepivou substanci lepek nacházející se uvnitř zrna
  • Často bývá spojena s alergií na pyl pšenice
  • Místo pšenice mohou konzumovat žito, pohanku, ječmen a oves
  • Doporučujeme při této alergii zkontrolovat i citlivost na lepek

Diagnostika

Diagnostika potravinové alergie

Důležitou složkou je rodinná anamnéza, která může indikovat různé typy alergií. K diagnostice dochází na základě laboratorních testů,  které jsou založeny na vyšetření celkového imunoglobulinu E a  specifických potravinových imunoglobulinů E. Lékař během návštěvy v ordinaci také provede kožní  testy.

Nejlepší diagnostickou metodou je vedení deníku, ve kterém si pacient zapisuje vše, co během dne zkonzumoval a jak se následně cítil. Na základě toho dokáže lékař jasněji určit diagnózu a stanovit další testy.

Diagnostika potravinové intolerance

Pokud vás trápí příznaky zmíněné u potravinové intolerance, souviset mohou s tím, že vaše tělo neumí správně strávit určitou potravinu. Pro takový případ najdete v naší nabídce testy, které se zaměřují na diagnostiku potravinových intolerancí.

Potravinovou intoleranci si můžete zjistit i mimo lékařské ordinace, dokonce i doma. Naše portfolio produktů zahrnuje i testy na potravinovou intoleranci, které jsou založeny na laboratorní imunologické technice ELISA. Tato metoda se využívá pro stanovení různých protilátek – při potravinové intoleranci se stanoví protilátky IgG. Vybrat si můžete mezi dvěma typy testů: Food Detective a FoodPrint.

Průvodce potravinovými intolerancemi - potravinová intolerance, alergie
Průvodce potravinovými intolerancemi

Test Food Detective

Food Detective test se považuje za základní test, který testuje 59 běžných potravin. V tomto testu si můžete ověřit, zda netrpíte intolerancí na ty nejběžnější intolerantní potraviny, jako například lepek, kravské mléko, vejce, arašídy, kvasnice, celer apod.

Test FoodPrint - vysoce přesný laboratorní test potravinových intolerancí
Test FoodPrint – vysoce přesný laboratorní test potravinových intolerancí

Test FoodPrint

U testu FoodPrint jde o vysoce přesný laboratorní test potravinových intolerancí, které jsou rozděleny na základě počtu testovaných potravin. Rozsah testovaných potravin je od 120 do 220, a to od běžných potravin (maso, obilniny, vejce, kvasnice, mléčné produkty) po mořské plody, exotické druhy ovoce a zeleniny, koření, ale i na kakaové boby.

Oba testy jsou založeny na vyhodnocování vzorku krve, kterou si můžete odebrat sami doma nebo vám ji odeberou v laboratoři.