Jak pomohou testy na potravinovou intoleranci v boji s HIT?

Trpíte častými migrénami, únavou, návaly horka, bolestmi žaludku nebo dalšími problémy, u nichž nemáte ani potuchy o jejich příčině? Důvodů může být několik, avšak jedním z hlavních viníků spouštěčů těchto symptomů často může být histamin.

Při běžných vyšetřeních se důraz na histamin neklade téměř vůbec, ačkoli mohou příznaky trvat i několik dní, týdnů nebo i měsíců. Mezi intolerancí na potraviny a histaminovou intolerancí je velmi tenká hranice, ale nemusí to tak vždy být. Nejjednodušší možností je test na potravinovou (PI) nebo histaminovou intoleranci (HIT), protože symptomy se ve většině případů mohou shodovat. Pokračováním v konzumaci problematických potravin a důkladným neřešením přetrvávajících problémů tak snadno můžete dospět až ke chronickým potížím.

Pro lidi trpící na jednu z intolerancí je vhodné se nechat otestovat, aby dokázali vyloučit potraviny, které jejich organismus zatěžují a znepříjemňují jim život. Navíc často může jít i o zkřížené reakce, proto o výsledcích po absolvování potravinového nebo histaminového testu doporučujeme se poradit s lékařem nebo výživovým poradcem.

Testy na potravinovou intoleranci vhodné i pro lidi s HIT

Pozor na velké hladiny histaminu v těle

Většina lidí, kteří trpí na HIT, se často ptá, která jídla nebo potraviny se doporučují konzumovat. Cílem je zabránit zvýšenému vyplavování enzymu – diamin oxidázy (DAO) a zároveň zvyšování hladiny histaminu v těle.

Pomoci proto mohou zejména testy na potravinovou intoleranci, jakož i testy na histamin. Výsledky často odhalí příčiny dlouhotrvajících problémů, na které jste předtím z běžných vyšetření nedostali žádné vysvětlení.

Testy na histamin najdete zanedlouho i v naší nabídce. Předtím se však můžete jednoduše otestovat na potravinovou intoleranci a ověřit si, zda nemáte náhodou intoleranci na potravinu nebo několik potravin, jež by Vám mohly způsobovat problémy.

Efektivita testů v identifikaci problematických potravin

Jelikož se potravinová intolerance také vyskytuje i u mnoha lidí trpících na HIT, testy na určení specifické IgG reakce mohou být velmi nápomocné. Díky nim a projevujícím se symptomům je možné přesněji identifikovat potraviny, které organizmus zatěžují, i to, do jaké míry ho zatěžují.

Histaminová intolerance vede ke chronicky nadměrným hladinám cirkulace histaminu a aktivaci mastocytů. U potravin, které způsobují velké potíže, se doporučuje jejich vyřazení z jídelníčku. Předejdete tak případnému zánětu, poškození střevní sliznice či syndromu zvýšené propustnosti střeva, což může mít za následek pronikání bakterií a toxinů do krevního oběhu.

Otestujte se na potravinovou intoleranci

Snížení senzitivity s cílem zvýšení střevní integrity

Podle Cambridge Nutritional Sciences (CNS) platí, že „pokud je HIT pod kontrolou z důvodu nízkohistaminové diety, změny v mikrobióme (včetně řešení SIBO) nebo zvýšení kofaktorů diamin oxidázy (DAO), jako je např. vitamin C a B6, které zlepšují aktivitu DAO, pak můžeme očekávat snížení zánětu spojeného s intolerancí histaminu.“ Snížit senzitivitu, resp. intoleranci na potraviny je možné i díky kontinuální snaze zlepšit střevní integritu vedle dodržování nízkohistaminové diety.

U histaminové intolerance je nezbytné postupovat pečlivě zejména při tvorbě stravovacího plánu a následného dodržování nízkohistaminové diety. Testu na potravinovou intoleranci se netřeba bát, právě naopak. Test indikuje problematické potraviny, kterým byste se měli vyhnout a eliminovat je ze svého jídelníčku. I přes vyloučení určitých potravin dokážete mít stravu dostatečně pestrou a vyváženou.