Potravinová intolerance aneb „Dejte pozor na to, co jíte“

Potravinová intolerance je mnohonásobně častější než alergie. Někdy je na vině „pouhý“ stres, jindy nevhodný způsob stravování. Mezi časté projevy potravinové intolerance patří nadýmání, průjem či zácpa, nadváha, bolesti hlavy a další. Velice často si však neuvědomujeme spojitost a neuvažujeme nad vyloučením určité potraviny, protože příznaky intolerance se objevují v rámci několika hodin až dnů po požití potraviny.

Potravinová intolerance – rozhovor s experty

Časopis Slovenka přinesl rozhovor s MUDr. Miroslavou Samuelovou (praktickou lékařkou pro dospělé), Ing. Martou Lorkovou (výživovou poradkyní), příběhy 2 osob trpících potravinovou intolerancí a vědecké poznatky Dr. Nigela Abrahama PhD., FIBMS – ředitele pro vědu a laboratorní výzkum v Cambridge Nutritional Sciences (CNS).

Potravinová intolerance - článek z časopisu Slovenka, strana 1

Potravinová intolerance – článek z časopisu Slovenka, strana 1

Potravinová intolerance - článek z časopisu Slovenka, strana 2

Potravinová intolerance – článek z časopisu Slovenka, strana 2

Z článku vyplývá, že ačkoli potravinová intolerance není životu nebezpečná, následky dlouhodobě neřešené intolerance potravin mohou být rozsáhlé. Postižené osoby mají ztíženou schopnost vést normální zdravý život a často si stěžují na mnohokrát „nevysvětlitelné” symptomy. Stanovení diagnózy a změna způsobu stravování (vyloučení určité potraviny, racionální a vyvážený jídelníček), je vždy lepší volba než trpět na minimálně jeden z příznaků celý svůj život.

Děkujeme časopisu Slovenka za užitečný článek a přejeme hodně spokojených čtenářů.

Zdroj: časopis Slovenka