Migréna a bolest hlavy: znáte příčinu?

Migréna a bolest hlavy postihuje množství lidí různými způsoby. Nejčastěji se projevuje jako tupá nebo tenzní bolest, klepání nebo jako bolest ve spáncích. Miliony lidí na celém světě zažívají tyto příznaky často, někteří dokonce denně.

Přestože jsou příčiny migrény a bolestí hlavy různé, stává se stále jasnější, že právě výživa hraje důležitou roli. Zdravotní experti už mnoho let zkoumají nepříznivé účinky složek a přísad v potravinách na klinické symptomy.

Předpokládá se, že jednotlivci se liší v náchylnosti na konkrétní složky, které mohou vyvolat reakce potravinové intolerance. U některých lidí je nesnášenlivost na potraviny neškodná, zatímco u jiných může vést ke chronickým symptomům spojených s bolestmi hlavy a migrénami.

Jak spolu souvisí migréna a potravinová intolerance?

Nežádoucí reakce na potraviny způsobují stále více a více zdravotních problémů. Potravinová alergie typu I (s okamžitým nástupem), která může způsobit život ohrožující příznaky, postihuje přibližně 1 – 2%. Odhaduje se však, že více než 40% populace trpí potravinovými alergiemi typu III (s opožděným začátkem), které jsou známé jako potravinové intolerance.

Reakce se objevují několik hodin nebo dní po konzumaci potravin, po aktivaci imunitního systému potravinovým alergenem. Tato imunitní reakce vede k produkci protilátek IgG, které se vážou na specifické potravinové proteiny a vytvářejí imunitní komplexy. Tyto komplexy se postupně hromadí v kloubech a jiných orgánech v těle a způsobují zánět tkání.

Potravinová intolerance a migréna

Pokud se problémové jídlo nebo potravina konzumuje pravidelně, zánět se může stát chronickým, což může později způsobit řadu dalších symptomů spojených s potravinovou intolerancí, včetně bolesti hlavy a migrény.

Identifikace potravinové intolerance a eliminace migrény

Pokud lékařská vyšetření nedokázala potvrdit příčinu bolesti hlavy anebo migrény, existuje zvýšená pravděpodobnost, že za nesnášenlivost na konkrétní potraviny by mohla být zodpovědná právě intolerance. Jednoduchou eliminační dietou s lékařskou pomocí lze identifikovat problémové potraviny, ale tento „pokus a omyl“ je často nepřesný a zejména časově náročný.

Detekce protilátek IgG specifických pro potraviny v krevním řečišti se považuje za spolehlivou metodu pro identifikaci potravin, které mohou způsobovat příznaky. Zároveň slouží i pro usměrnění a navržení eliminační diety, založené na výsledcích protilátek IgG. Čím dříve problémové potraviny identifikujete a následně vyloučíte z jídelníčku, tím rychleji se bolest hlavy ztratí, přijde úleva a spokojenost.

Není to jen ve vaší hlavě. I malá změna jídelníčku může být řešením a cestou pro spokojený a plnohodnotný život.