Mějte se na pozoru i u méně známých druhů potravinové intolerance

Reakce potravinové intolerance na potraviny a nápoje se u každého člověka liší. Potravina, která se u jednoho člověka značně projeví prostřednictvím nepříjemných příznaků, se u druhého člověka nemusí projevit vůbec.

Stále častěji se mluví o histaminové a laktózové intoleranci nebo intoleranci na lepek. Znáte však i jiné druhy potravinové intolerance? Fruktózová intolerance, jakož i chemické a farmakologické reakce jsou méně známými druhy potravinové intolerance, ale mají tendenci se projevovat čím dál tím víc vzhledem k množství aditiv a přísad v potravinách.

Fruktózová intolerance

Fruktózová intolerance má podobnou povahu jako laktózová intolerance. Vyskytuje se v případech, kdy trávicí systém těla správně neabsorbuje fruktózu.

Symptomy se mohou u každého člověka měnit. Podobně jako při laktózové intoleranci jsou příznaky fruktózové intolerance oslabující, včetně bolesti břicha, průjmů a plynatosti. Je však třeba poznamenat, že intolerance na fruktózu není důsledkem nedostatku enzymu. Fruktózová intolerance je spíše spojena s nerovnováhou ve střevní flóře, jakož i nedostatkem nosičů ve střevě, které brání absorpci.

Fruktózová intolerance

Přírodní a umělá aditiva, které se používají k ochucení a konzervování potravin, jako je benzoát sodný, siřičitany (konzervační látky nacházející se v sušeném ovoci a zelenině) a glutamát (glutaman) sodný, mohou také způsobit různé příznaky. Po konzumaci potravin s určitými aditivy se mohou projevovat následující příznaky:

  •  Astma
  •  Kopřivka
  •  Závrať
  •  Pocení
  •  Nevolnost
  •  Zvracení
  • Průjem

Potravinová intolerance = chemické a farmakologické reakce

Další potravinové intolerance, které spadají do kategorie nezprostředkované imunitou, zahrnují chemické nebo farmakologické reakce. Zjistilo se, že vazoaktivní aminy, jako je histamin (viz histaminová intolerance, DAO), tyramin a fenyletylamin nacházející se v čokoládě, přispívají u některých jedinců k symptomům, jako je migréna.

Chemické a farmakologické reakce

Citlivost na salicyláty

Citlivost na salicyláty je další farmakologickou reakcí, u níž se odhaduje, že postihuje až 5% dospělých. Tato reakce může způsobit různé příznaky včetně bolesti žaludku, tinitu, únavy, sinusitidy a podobně. Salicyláty jsou přirozeně přítomné v ovoci, zelenině, bylinkách, koření a kořenících, ořeších a semenech.

Aspirinová senzitivita (intolerance)

Aspirin (salicylát sodný) je dobře známé nesteroidní protizánětlivé léčivo (NSAID), které může zesílit některé akutní alergie a způsobit nepříznivé imunologické reakce. O těchto reakcích se zjistilo, že jsou z povahy imunologické (imunologické povahy, že mají imunologickou povahu). Společně jsou označovány jako aspirinová intolerance. Symptomy aspirinové intolerance se mohou projevit jako:

  • Migréna / bolest hlavy
  • Nevolnost
  • Kopřivka, vyrážky
  • Zarudnutí obličeje nebo očí
  • Otok úst nebo krku
  • Dušnost

Díky identifikaci problémových potravin nebo přísad v potravinách lze poměrně rychle jednat ve prospěch svého zdraví. Důležité je odstranění těchto potravin v jídelníčku nebo náhrada léčiv způsobujících zdravotní potíže. Ačkoli potravinová intolerance neohrožuje život jako potravinová alergie, je nezbytné přistupovat k samotné intoleranci velmi pečlivě.

Pokud si neumíte (nedokážete) poradit sami, poraďte se se svým lékařem nebo stravovacím poradcem. Máte nějaké otázky k problému s potravinovou intolerancí nebo byste se chtěli dozvědět více i o dalších druzích potravinové intolerance? Neváhejte nás kontaktovat a napsat nám.