Histamin jako skrytý nepřítel, o kterém byste měli vědět

Přestože se histamin v těle hromadí postupně, velmi často jsou příznaky histaminové intolerance (HIT) zaměňovány s běžnou alergií nebo potravinovou intolerancí. Je třeba pečlivě pozorovat zejména opakující se příznaky (viz. níže) z delšího časového hlediska.

Symptomy histaminové intolerance (HIT) zahrnují:

  • Migréna nebo časté bolesti hlavy
  • Insomnie nebo problémy se spánkem
  • Hypertenze / zvýšený tlak
  • Arytmie srdce
  • Časté ucpání nosu a kýchání
  • Kopřivka a zarudnutí
  • Nevolnost a zvracení
  • Závratě
  • Úzkost
  •  Křeče
  •  Únava

V první řadě je nutné identifikovat, zda jde o běžnou alergii na potraviny nebo zpožděnou reakci při potravinové nebo histaminové intoleranci. Symptomy HIT jsou velmi podobné, ne-li v některých případech stejné s běžnou alergií nebo potravinovou intolerancí, proto je histaminovou intoleranci velmi náročné rozeznat během krátkého období.

Při alergii je reakce imunitního systému okamžitá, zatímco při intoleranci na potraviny nebo histamin jde spíše o reakci trávicího systému, jak imunitního. Histaminová intolerance (HIT) a alergie se vzájemně nevylučují, proto se může také průběh intolerance při alergii zhoršovat.

Potravinová intolerance vs. potravinová alergie vs. histamínová intolerance

O potravinové intoleranci a rozdílech s jinými druhy intolerance se můžete dozvědět více v našem dalším článku, věnujícímu se potravinové intoleranci.

Hlavní důvody zvýšené hladiny histaminu

Při nedostatečné nebo nesprávné funkci enzymu dochází k vzestupu hladiny histaminu, což může mít za následek zmiňované projevující se symptomy a neschopnost organismu efektivně s nimi bojovat.

Co je však důvodem zvýšené hladiny histaminu v těle?

  • Alergie (IgE reakce)
  • SIBO nebo přemnožení bakterií
  • Nedostatek diamin oxidázy (DAO)
  • Podrážděná střeva
  • Fermentovaný alkohol jako pivo, víno, šampaňské
  • Potraviny s vysokým obsahem histaminu

Zdroje histaminu

Strava
Strava a příjem potravin bohatých na histamin, například fermentované potraviny, sušené a konzervované maso, tvrdé sýry, zákvas, rajčata, citrusové plody mohou symptomy značně zhoršit, zejména v případě, že se intolerance na histamin neřeší nebo stravovací plán pečlivě neupraví.

Trávení
Rovnováha střevní mikroflóry také hraje důležitou roli a může ovlivnit produkci histaminu. Antibiotika, podobně i dieta, mohou značně ohrozit permeabilitu střev v důsledku nárůstu bakterií příznivých pro produkci histaminu.

Některé bakterie jako Lactobacillus casei, Lactobacillus reuteri a Lactobacillus plantarum produkují histidínkarboxylázu – enzym, který může konvertovat aminokyseliny histidinu na histamin.

Cvičení
Aerobní cvičení uvolňují histamin v poměrně dost velké míře, v důsledku čehož je zvýšena šance projevu symptomů jako migréna nebo svědění, zejména u lidí, kteří trpí na HIT.

Léky a alkohol
Některé léky a alkohol jsou blokátory enzymu DAO nebo se podílejí na zvýšeném uvolňování histaminu. V případě, že Vám byla zjištěna histaminová intolerance, doporučujeme se poradit s lékařem nebo lékárníkem o vhodných alternativách.

HIT a dopad na športové aktivity kvůli zvýšené hladině histaminu v těle

Co je předpokladem pro HIT?

Funkčnost enzymu – diamin oxidázy (DAO) je geneticky podmíněná a s přibývajícím věkem může aktivita klesat. Dalšími předpoklady pro HIT jsou:

Ženské hormony
Estradiol stimuluje tvorbu prostaglandinů, které mohou přispět k symptomům bolestivé menstruace. Ale právě histamin může způsobit nerovnováhu obou hormonů, estradiolu a prostaglandinu.

Kožní problémy
Lidé, kteří trpí kožními problémy, například atopickým ekzémem, mají větší tendenci mít vyšší koncentraci histaminu, jakož i zvýšenou hladinu histaminu při konzumaci problémových potravin.

Zánět
Histamin je úzce spojen s rozvojem zánětů a podráždění. Zánět, který je vyvolaný histaminem a jeho zvýšenou koncentrací v organismu, může vést ke zvýšené náchylnosti na různá onemocnění jako jsou chronické záněty, bolesti v krku, zubů, revmatické bolesti, oteklé uzliny, kopřivka anebo zesílení alergie nebo zkřížené reakce.

Při běžných vyšetřeních se často histamin příliš nezohledňuje a přehlíží se, proto není tendence detailněji řešit symptomy a problémy dále přetrvávají, což může mít za následek zesílení reakcí trávicího traktu a náchylnost na opakované nemoci i záněty.