Kdo by si měl udělat test potravinové intolerance?

Pokud pozorujete na sobě některý z příznaků uvedených
v následující otázce a už jste kvůli nim navštívili i svého
praktického lékaře, který však nedokázal přesně podložit, což
by mohlo být jejich příčinou, pak by bylo skutečně vhodné, udělat
si test potravinové intolerance.

Které symptomy provázejí potravinovou intoleranci?

Potravinová intolerance může mít různé příznaky a může ovlivnit téměř každý orgán
v lidském těle. Pacienti si často stěžují na několik symptomy najednou, jako jsou např. střevní problémy provázené bolestmi hlavy, či vyrážkami. Mezi běžné příznaky patří: úzkost, ztráta pozornosti, zácpa, průjem, bolesti hlavy, nespavost, migrény, zadržování vody, artritida, fibromyalgie, astma, nadýmání břicha, chronická únava, deprese, gastritida, nadýmání, svědění, problémy s hmotností, hyperaktívnosť a zánětlivé onemocnění střeva.

Je tento test úplně nebo částečně hrazen některou pojišťovnou?

Není hrazen žádnou pojišťovnou.

 

HISTAMINOVÁ INTOLERANCIA A JEJ VPLYV NA ŽENSKÉ ZDRAVIE

Jaký je rozdíl mezi intolerancí a alergií?

Klasická alergie na potraviny jako např. na ořechy nebo mořské plody je obyčejně charakterizovaná okamžitými a často silnými reakcemi krátce po požití.

Co jsou to „hraniční potraviny“?

Tyto potraviny jsou mírně nad normálními hodnotami a v ideálním případě by bylo vhodné snížit jejich příjem ve stravování na minimum. Proto doporučujeme střídat tyto potraviny, a to (pokud je to možné) každé 4 dny.

Je možné mít reakci aj na potraviny, ktoré nepotvrdil test Food Detective?

Některé potraviny mohou způsobit vážné alergické reakce včetně těch, které způsobují tvorbu protilátek nazvaných IgE. Ty se nedají odhalit žádným IgG testem. Existuje však i mnoho potravin, které mohou vyvolat reakce v těle i bez toho, aby se zapojil imunitní systém, přičemž se mohou objevit symptomy podobné těm, které souvisí s IgG reakcemi. Například aminy v čokoládě, sýru nebo červeném vínu můžou způsobovat migrény; některé přísady do jídel jako např. tartrazin způsobují vyrážky či astma; glutaman sodný v čínských jídlech způsobuje pocení a závratě; alkaloidy v bramborách, rajčatech a paprice mohou mít vliv na klouby. Ty se testují jen velmi těžko; pokud máte podezření, že by se to mohlo týkat i Vás, měli byste se jim raději vyhnout.

Je možné dělat tento test aj dětem?

Ano, pokud již konzumují tuhou potravu alespoň 6 měsíců a nejsou již kojena matkou. V opačném případě by mohly být výsledky zkresleny protilátkami matky. Výsledky testu u dětí je o to více důležité konzultovat s nutricionistom nebo ošetřujícím lékařem, aby se během vývoje dítěte zachoval správný přísun důležitých živin.