Jak si pomoci při potravinové intoleranci na mléko

Potravinová intolerence (PI) na mléčnou bílkovinu – kasein nebo na mléčný cukr – laktózu patří mezi nejčastější typy potravinových intolerancí. Více než polovina populace má s trávením mléka do menší nebo větší míře problémy. Malé procento populace trpí také alergií kravského mléka.

13575617_1711664495761897_1319265451_o small

Někteří mléko podezřívají již dlouhodoběji, avšak na bezmléčnou stravu se často odhodlají až po absolvování testu potravinové intolerance, který jim to potvrdí. Naopak jsou i tací, kteří by si nežádoucí symptomy organismu vůbec nespojili s konzumací mléka a tak trvá někdy měsíce i roky, než svůj problém identifikují a projedou na bezmléčnou stravu.

Projevy PI na mléko mohou mít různý charakter, a proto jsou často přehlíženy i lékaři, protože se maskují ve formě projevů jako je průjem, plynatost, kožní problémy, migrény, bolesti kloubů a d.

Jakmile svou problémovou potravinu – MLÉKO – identifikujete – zkuste co i jen dva týdny život bez něj. Uvidíte, jak se budete najednou cítit. Řeknete si, ale jak mám žít bez mléka? Jogurty, sýry, máslo, smetana do kávy, sýrové omáčky k masu či těstovinám, chutný tvarohový koláček, palačinky, tiramisu a to nemluvě o pokrmech, ve kterých je mléko častokrát skrytou, i když nemalou součástí (např. koláče, zmrzliny, nádivky,  čokoládové sušenky). Těžká to představa.

Jak začít? Bývá obvykle velmi těžké rozpoznat, kde všude jsou mléčné komponenty, třeba proto číst pozorně etikety.

V současnosti existuje celá řada alternativ k mléku, patří mezi ně např. sójové mléko, kokosové mléko, rýžové či ovesné mléko. Dají se zakoupit v bioobchodoch i na internetu. Důležité je však tyto náhrady střídat, abyste si následně nebudou představovat intoleranci na nahrazovanou potravinu. Jedna z cest je také si takové mléko vyrobit a mít ho tak čerstvé a střídat ho podle chuti.

Skvělým pomocníkem při boji s intolerancí může být i Vitamilk – výrobník rostlinného mléka.

12369918_10205326097820552_459824948_o small

 

Vyrábí rostlinné mléko z oříšků, bobů, rýže i z obilovin přibližně za 20-25min. Najednou dokáže vyrobit až 1,1-1,3l mléka. Takto vyrobené domácí rostlinné mléko je zdravější – protože neobsahuje přidaný cukr, konzervační látky a jinou chemii, vždy ho budete mít doma čerstvé a vychází levněji než v obchodě kupované. Kromě domácích rostlinných mlék se v něm dají dělat i výborné krémové polévky, smoothies nebo snídaňové kaše. Je to velmi jednoduché!

Uvedeme příklad na mandlovém mléce. Do Vitamilku si vložíte 1 a půl odměrky (odměrka je součástí balení) mandlí, mohou být klidně i se slupkou a není třeba je ani předmáčet. Zalijete vodou mezi značeními MIN a MAX – které se nacházejí na vnitřní stěně Vitamilk. Vyberete program a zapnete. Vitamilk pracuje sám, vy se zatím můžete věnovat dítěti, úklidu nebo odpočinku. Po skončení programu se Vitamilk hlásí zvukovou signalizací dostatečně hlasitou, abyste i na druhém konci bytu slyšeli. Vytáhnete Vitamilk ze zástrčky a obsah si scedíte přes sítko (také v balení), takto zhotovené mléko si nechte vychladnout, přelijte si ho do láhve (doporučujeme skleněnou) a můžete ho uskladňovat v ledničce i 3-4 dny.

Mléka můžete i kombinovat, nemusí být jen z jedné ingredience. Výborné je rýžovo-kokosové, kokosovo-ovesné nebo makové slazené sušenou datlí. Fantazii se meze nekladou a každý si může namíchat svou oblíbenou příchuť. Stejně i při snídaňových kaších existuje mnoho kombinací; jsou ideální na snídani a když si na ně zvyknete, nebudete si umět představit snídani bez nich. Děti je také milují! Tento šikovný pomocník Vám určitě nebude stát na poličce, každý den Vám bude usnadňovat život. Rychlé a pohodlné vaření a snadné vymývání jsou dokonalá kombinace pro dokonalého kuchyňského pomocníka.

12398412_10205326257344540_615111622_o small