Jak identifikovat problém s intolerancí na potraviny? Rozhovor s MUDr. Ivetou Plšekovou

Food boom. Jídlo, potraviny, ingredience se dnes stávají trendem. Psát o nich, číst, nakupovat, zkoušet. Navzdory obrovské popularitě trendového stravování se stále málo ví o důsledcích nesprávné životosprávy. Alergie, intolerance. Potravinová kultura současnosti může být nejen prospěšná, ale, bohužel, i zdraví škodlivá. V takovém případě se obvykle snažíme vyhledat odbornou pomoc lékaře.

Jak se projevují první symptomy? Lékaři prvního kontaktu se stále častěji setkávají s pacienty, kteří si stěžují na problémy spojené s trávením, zácpami, nadýmáním, nevolnostmi. Často ale trpí i nespavostí, migrénami, ekzémy nebo depresemi. Na první pohled různé symptomy mohou ale mít společného jmenovatele – potravinovou intoleranci (PI). Jak ji identifikovat? Ptám se zkušené lékařky, navíc výživové poradkyně, doktorky Ivety Plšekové.

                                   Potravinova intolerance

HP: Paní doktorko, už na začátku našeho setkání jsme probrali problematiku současného životního stylu. Pacienta často vůbec nenapadne, že určité jeho zdravotní problémy mohou být příznakem nemoci, která může mít spojitost s jídlem. Kdy vznikne podezření, že jde o novodobý problém tzv. senzitivity na potraviny – potravinovou intoleranci? S jakými příznaky jste se Vy, jako lékař v první linii, setkala nejčastěji?

IP: Příznaky jsou opravdu různé. Od tradičních nepříjemných pocitů tíhy a plnosti v trávicím traktu až po neurózu, migrény, problémy dermatologického charakteru, nespavost. Obvykle udělám pacientovi základní vyšetření – krev, moč, stolici na helikobaktera. (Pacienta odešlu případně na sono břicha nebo rtg žaludku s pasáží zažívacího traktu. Anebo pacienty, samozřejmě, posíláme ke specialistům.) Pokud jsou výsledky negativní a pacientovy příznaky mi naznačují, že by mohlo jít o problém s potravinami, navrhnu mu aktuální diagnostiku. Samozřejmě ho upozorním, že ne každé vyšetření je hrazeno ze zdravotního pojištění, ale řeknu mu i své zkušenosti. Mé podezření se velmi často potvrdí.

HP: Stalo se vám, že se pacient vrátil od různých specialistů a ani po medikamentózní léčbě se mu symptomy pro nás známé PI nezmírnily?

IP: Samozřejmě. Je to velmi častý jev. Stejně tak i situace, kdy pacienta po 5 letech užívání léků přestane situace bavit a ptá se mě, jestli to nejde jinak. Vracejí se i tací, kterým jsem identifikovala PI, ale odmítli změnit svůj životní styl z různých důvodů. Jsem si ale jista, že nikoho nebaví být nemocný.

HP: Diagnózou dnešní rychlé doby je také onemocnění, které vzniká v důsledku nerovnováhy metabolismu histaminu v těle a jeho následném hromadění, tzv. histaminová intolerance, označovaná jako HIT. Zmatek vzniká zejména z informací na internetu, ale bohužel není k dispozici ani dostatek publikací s doporučením, jak se má postižený člověk chovat. Možná proto je internet „amatérským lékařem“. Přijdou k Vám pacienti už předem informovaní?

IP: Je to individuální. Mnozí lidé si dnes už co to přečtou, mají kolegy, případně někoho v rodině, kdo trpí intolerancí, a na základě jejich zkušeností se chtějí dát vyšetřit, protože mají také podobné potíže. Jiným test HIT sama navrhnu po zvážení příznaků. Výhodou je samozřejmě i uhrazení testu zdravotními pojišťovnami na rozdíl od testů na potravinovou intoleranci (jde o dvě samostatné diagnózy, proto je někdy vhodné udělat oba testy).

HP: Jakou diagnostiku používáte k identifikaci PI Vy?

IP: Používám Food Detective test nebo Food Print. Jsou rychlé a spolehlivé pro první diagnostiku. Pro zjištění základních intolerancí postačují. Složitější testy doporučuji spíše u lidí s více onemocněními nebo faktory. Řeknu příklad: diabetik s intolerancí, nebo vegetarián, který trpí různými intolerancemi, ale chce zůstat vegetariánem ….

                                           Food Detective        

HP: Dobře, zjistíte, že pacient nemá ani HIT, ani mu u gastroenterologa nezjistili intoleranci, například laktózy nebo lepku, na kterou upozorňoval (příznaky, nevolnosti, migrény). Jaký je obvyklý postup všeobecného lékaře? Jaký by byl Váš postup?

IP: Často chci od pacientů, aby mi napsali, co jedli a pili v průběhu 10 dní. Přesně. I množství, i časy, i co konkrétně. Potom si to s nimi rozeberu. Mnozí se následně diví, co ve skutečnosti jedí a jak mylně si mysleli, že dělají vše dobře. Uděláme změnu jídelníčku ve smyslu racionální výživy. Navrhneme, co ve stravě chybí, nebo ubereme z toho, čeho je příliš. Jestliže pacient chce, uděláme i Food Detective test nebo jeho rozšířenou variantu Food Print. Obvykle s dobrým efektem.

HP: Paní doktorko, často i lékař definuje problém s potravinami, ale nedokáže více poradit, jak se stravovat. Z mých zkušeností mám někdy takový pocit, jakoby někteří lékaři nebyli dostatečně informováni o nově objevených (tradičních) potravinách, alternativách, a někdy se snaží možná pacienta spíše jen uspokojit lékem, případně ho jen velmi stručně usměrní, jakým potravinám se má vyhnout, co jíst může a co nesmí. Taková komunikace často vede k „Dr. Google „…

IP: Promiňte, ale my se na medicíně vůbec o stravování a jídelníčku neučíme. A nové trendy nebo diety jsou pro lékaře neznámá oblast. Sestavit jídelníček pro pacienta dokáží jen lékaři, kterých je na Slovensku málo, dali by se možná spočítat jen na prstech rukou. Ale naučili se to mimo školy, někde jinde. Vypočítávat energetické hodnoty, „předpisovat“ redukční jídelníčky nebo jídelníčky pro lidi s diabetem, nefrologickými onemocněními, nemocemi onkologickými – to je úzký profil. Toto je hudba budoucnosti, ale „nutná a nezbytná“ hudba! Musí si to uvědomit i kompetentní. Lidé na ministerstvu zdravotnictví i pojišťovny.

Toto je pravá prevence, ne preventivní prohlídka u lékaře, který vám i tak neporadí s jídelníčkem, protože to nestudoval, tudíž to teda nedokáže. Potřebujeme dobré výživové poradenství. Potřebujeme výživové poradce, kteří vystudovali tento obor. Nebo lékaře se sebereflexí, kteří spolupracují s takovým odborníkem na výživu a pacienta k němu doporučí. Lékař nemusí umět a vědět všechno, ale aspoň by měl znát cestu, po níž by pacienta vedl k uzdravení a motivoval ho.

                                              Food Detective

HP: Setkala jsem se i s takovou výpovědí lékaře, že pacienti léky často upřednostňují před změnou stravy. Vy jste certifikovaný výživový poradce. Jak dokážete spojit tento benefit pro pacienta s lékařskou praxí?

IP: Sama na sebe jsem byla rozzlobená, že neumím pacientům správně říci a vysvětlit, co mají a co nemají jíst. A už vůbec, že nedokážu sestavit jim jídelníček. Proto jsem sama absolvovala kurz výživového poradenství a později i přednášela v takovém kurzu. Potřebují to všichni obvodní lékaři i pediatři. Já se na pacienta nikdy nedívám jen přes optiku léčby medikamenty. Vedu pacienty, samozřejmě, jen ty, co chtějí, i těžší cestou. Změnou životosprávy, kde strava hraje velmi důležitou roli. Výsledky jsou mnohem lepší než medikamentózně.

HP: Jaké jsou Vaše zkušenosti s potravinovou intolerancí? Podělíte se s námi se zkušenostmi z praxe?

IP: Za ty 4 roky, odkdy se v ambulanci dělají testy, jsou to mnohé případy.

  1. 14leté slečně jsme tvrdili na základě testu, že má problém s lepkem. Měla bolesti hlavy, přibírala, matka s ní chodila k alergologičce i gastroenterologovi. Lékař se k problémům s lepkem postavil s určitou nedůvěrou. Ale matka trvala na gastroskopickém vyšetření celiakie. Až potřetí se celiakie potvrdila. Po vynechání lepku pacientka zhubla a nemá žádné potíže, ani alergii / intoleranci. Diagnostika celkově pomohla k nastavení léčby, stravy a hlavně k zlepšení psychické pohody celé rodiny.
  2. Pacient 5 let chodil na gastroskopická vyšetření, protože jako 34letý měl vředovou chorobu dvanácterníku a musel užívat Helicid. 5 let každý půlrok gastroskopie a potom Helicid. Bludný kruh bez vize, co dál. Gastroenterolog nedovedl pomoci. Provedli jsme test na intoleranci, vynechali problematické potraviny, nastavili stravu podle potřeb a možností pacienta a nyní je pacient bez Helicidu i bez vředů a má se dobře.
  3. Měla jsem paní s neskutečnými vyrážkami. Měla je roky. Chodila na kožní vyšetření, podstoupila mnohé procedury i léčbu kortikoidy. Léčba však byla neúspěšná a její důvěra k tomuto typu léčení se postupně úplně vytratila. Po testu jsme dočasně vyloučili problémové potraviny, nastavili eliminační dietu podle jejích potřeb a po třech měsících se stav radikálně změnil. Kůže byla čistá.

                                                 Potravinová intolerancia a boj proti starnutiu |Food-detective

Takových příběhů je mnoho. Ale i takových, že pacient nevydržel nejíst problémové potraviny a raději zvolil polykání tablet. Vždy je to individuální.

I když lékař ví, jak má diagnostikovat a léčit, úspěch této léčby závisí hlavně na vůli pacienta této léčbě porozumět, důvěřovat jí a hlavně- chtít se vyléčit. Protože máme i pacienty, kteří se rádi léčí stále – z něčeho…

Za nemocemi a jejich příznaky se často skrývá i mnoho z psychického stavu pacienta, ze způsobu jeho života. My se snažíme o komplexní léčbu. „

MUDr. Iveta Plšeková byla 29. září 2017 jednou z hlavních přednášejících na mezinárodní lékařské akci:

Mluvme o tom: „Identifikace potravinových intolerancí. Jak pokračovat s léčbou pacienta „.

VIDEO rozhovor s p. Dr. Plšekovou zde

Článek připravila: Henrieta Kundrátová

 

 

Food Detective