Co přesně znamená potravinová intolerance?

Složitá cesta potravin, která ovlivňuje naše každodenní životy, je nově objevující se oblastí poznání. Diagnostikovat příčiny symptomů, které se zdají být mnohokrát „nevysvětlitelné”, je velmi problematické.

Lidé trpící potravinovou intolerancí se často pod vlivem lékařů, ale i médií, domnívají, že jejich stav je pouze v jejich „hlavě” resp. je třeba léčit fyzické projevy jejich stavu, ne jejich příčinu.

 

Ačkoli potravinová intolerance není životu nebezpečná, její vliv by se neměl nikdy podceňovat. Postižené osoby mají ztíženou schopnost vést normální zdravý život.

Výskyt potravinové intolerance je poměrně častý – odhaduje se, že jí trpí asi 45 % obyvatel.

Mnoho lidí má zkušenost s více než jedním symptomem potravinové intolerance. Příznaky bývají často nejasné a základní příčina problému – potravina, není vždy správně diagnostikována. Trpící si často stěžují na pocit nadýmání a bývají neustále unavení.

Potravinová intolerance je v podstatě neobvyklá reakce Vašeho těla na určité potraviny, která se může projevit několika způsoby. Někteří lidé můžou trpět na jeden z příznaků jako např. nesnesitelné bolesti hlavy, zatímco jiní trpí nadýmáním, migrénou nebo mají kožní či respirační potíže. Pochopení, že potraviny
jsou katalyzátorem konkrétních symptomů není jednoduché, protože na rozdíl od okamžitých příznaků potravinové alergie, příznaky potravinové intolerance se často objevují o několik hodin nebo dokonce dní později.

Ve skutečnosti si mnozí lidé trpící potravinovou intolerancí po stanovení diagnózy a po odstranění jejich problému týkajícího se potravin, uvědomují, že byli vystavení mírným příznakům potravinové intolerance po celý svůj život.

Alergie na potraviny ≠ potravinová intolerance

Klasická alergie, která sa projeví při styku s určitou potravinou (např. na arašídy nebo mořské plody), je charakteristická okamžitou a často silnou reakcí imunitního systému.

Mezi příznaky potravinové alergie patří vyrážky, kýchání, podrážděná pokožka, otoky, rýma, únava, průjem a zvracení. Obvykle se tyto příznaky objeví v průběhu několika minut po konzumaci, případně styku s danou potravinou, i když se mohou opozdit i o několik hodin.

Potravinová alergie se vyskytuje poměrně řídce – je diagnostikovaná u přibližne 2,5 % populace. Mezi nejčastější případy patří potravinové alergie na arašídy, ořechy (mandle a para ořechy), vejce, mléko, ryby a korýše.

Při styku s původcem potravinové alergie tělo produkuje specifické protilátky (IgE) na „potlačení” alergenů těchto potravin, a po zkonzumování daného jídla, imunitní systém zareaguje uvolněním histaminu a dalších přirozeně se vyskytujících chemických látek v těle. Alergické reakce na potraviny se mohou značně lišit v závažnosti, přičemž některé z nich mohou být i smrtelné.

 

Potravinová intolerance a potravinová alergie ve zkratce

Potravinová intolerance

Reakce jsou opožděné a symptomy se mohou objevit až za několik dní.

Je možné být intolerantní k více potravinám současně.

Běžné jsou početné symptomy, od migrény přez otoky, únavu a všeobecný pocit nepohody.

 

Alergia na potraviny

Reakce se obyčejně objevují rychle, maximálně do 2 hodin po styku s potravinou.

Se vznikem alergie úzce souvisí náš imunitní systém a je reakcí na specifickou potravinu.

Symptomy: potíže s dýcháním, vyrážky, otoky, nadýmání a anafylaktický šok. Mohou potencionálně ohrožovat lidský život.

jacmen-banner