Intolerance potravin – krátká reportáž ze semináře a večerní diskuse

V Bratislavě v hotelu Austria Trend Hotel se dne 29. 9. uskutečnila vskutku unikátní akce. V režii Sepea.sk a VITAL LIFE diagnostics proběhl organizovaný odborný seminář a večerní diskuse na téma „intolerance potravin“. Pojďte s námi nahlédnout, jak akce probíhala a kdo se jí zúčastnil.

AKCE PRO TY, KTEŘÍ CHTĚJÍ VĚDĚT VÍC

Výběr prostor pro takovou prestižní akci obnáší svá specifika. Hosty jsme proto pozvali do dobře dostupného hlavního města Slovenska. V hotelu se tak jednoho slunečného dne sešli známí lékaři a nutriční specialisté. Bylo příjemné setkat se tváří v tvář s lidmi, se kterými se znáte jen přes psané řádky jejich prací a dobré ohlasy u lidí, kterým každý den pomáhají.

Mezi speciální hosty patřili:

  • Dr. Nigel Abraham PhD., FIBMS – ředitel pro vědu a laboratorní výzkum v Cambridge Nutritional Sciences (CNS).
  • MUDr. Miroslava Samuelová – praktická lékařka pro dospělé, garant akce
  • MUDr. Iveta Plšeková – praktická lékařka pro dospělé, prezidentka Aliance výživových poradců
  • Ing. Janka Trebulová, výživový specialista

JAK TO CELÉ ZAČALO

Moderátorkou semináře byla Bc. Janica Lacová, zakladatelka značky Jem iné. Janica se věnuje zdravějšímu a výživnějšímu stravování, je ambasadorkou nadace Jamie Oliver FOOD FOUNDATION na Slovensku a svými zkušenostmi i postřehy zaujala všechny zúčastněné.

VĚDECKÉ POZNATKY ZE ZAHRANIČÍ

V prvním bloku se o své vědecké poznatky ze zahraničí podělil Dr. Nigel Abraham PhD., FIBMS. Popsal současný medicínský názor na IgG, nové koncepce a znalosti z posledních let, které podstatně změnily pohled na imunitní systém.

Dr. Nigel Abraham PhD., FIBMS, FOTO: Adrian Jantschek

Dr. Nigel Abraham PhD., FIBMS

Doktor Abraham odborné veřejnosti představil stravovací a nutriční intervenční strategie účinné při redukci zánětu střeva a při obnovování jeho integrity, prokázal přímý přínos IgG testování a nastavení vhodné diety, souvislost mezi candidou a potravinovou intolerancí a také měl tu čest pokřtít publikaci Průvodce potravinovými intolerancemi.

křest publikace Průvodce potravinovými intolerancemi, FOTO: Adrian Jantschek

křest publikace Průvodce potravinovými intolerancemi

INTOLERANCE POTRAVIN – ZKUŠENOSTI ZE SLOVENSKA

V druhém bloku MUDr, Samuelová promluvila, co si lidé myslí o správném stravování. Vyprávěla o představách veřejnosti, o rozdílech v informovanosti a hlavně o důvěře, resp. nedůvěře vůči lékařským doporučením a o potřebě komplexního přístupu k pacientům.

S elegancí se úspěšně slova chopily také další dámy. Sdíleli své zkušenosti a uváděli praktické příklady z praxe. MUDr. Plšeková prozradila, jak motivovat pacienty k delší, ale šetrnější léčbě správnou výživou a jak využít test potravinové intolerance k diagnostice. Ing. Trebulová vysvětlila, kde se skrývají nástrahy při výběru probiotik, nejčastěji omyly v chápání pojmů a jaké je využití probiotik v praxi i možnosti jejich podávání při veganské dietě.

DISKUSE ODBORNÍKŮ S PROSTOREM PRO OTÁZKY

V moderované diskusi odborníci přinesli praktické poznatky o tom, jak pomohla diagnostika potravinové intolerance jejich klientům a také jim samotným.

O své odborné zkušenosti se podělili:

  • Ing. Libor Javro (výživový poradce)
  • Henrieta Kundrátová (profesionální lektorka vaření, foodblogerka)ň
  • Ing. Marta Lorková (výživový poradce)
V moderované diskusi přinesli praktické poznatky MUDr. Iveta Plšeková, Henrieta Kundrátová, Ing. Libor Javro, MUDr. Miroslava Samuelová, Ing. Marta Lorková a Bc. Janica Lacová, FOTO: Adrian Jantschek

V moderované diskusi přinesli praktické poznatky MUDr. Iveta Plšeková, Henrieta Kundrátová, Ing. Libor Javro, MUDr. Miroslava Samuelová, Ing. Marta Lorková a Bc. Janica Lacová

Snažili jsme se, aby žádná otázka nezůstala nezodpovězená a všichni byli spokojení. Snad se nám to i podařilo.

VEČERNÍ DISKUSE PRO VEŘEJNOST

Program dne po delší přestávce pokračoval a končil diskusí se zástupci z oblasti zdravé výživy.

Atmosféra celého dne i diskuse se nesla v přátelském duchu. Slova se ujala moderátorka – Henrieta Kundrátová Peškovičová – lektorka zdravé přípravy jídla a propagátorka zdravého životního stylu, blogerka.

Na dotazy poskytovaly odpovědi odbornice:

  • MUDr. Iveta Plšeková (praktický lékař pro dospělé)
  • Ing. Janka Trebulová (výživový specialista pro dětskou výživu a komplexní stravování)
  • Evka Blaho (naturopat)
Diskuse se zástupci z oblasti zdravé výživy MUDr. Iveta Plšeková, Ing. Janka Trebulová a Evka Blaho, moderátorka Henrieta Kundrátová Peškovičová, FOTO: Adrian Jantschek

Diskuse se zástupci z oblasti zdravé výživy MUDr. Iveta Plšeková, Ing. Janka Trebulová a Evka Blaho, moderátorka Henrieta Kundrátová Peškovičová

Byl to večer plný poznání. Poznání o tom, jak intolerance potravin a určité životní etapy ovlivňují chutě i změny ve stravování, jak odhalit nekompatibilitu organismu s jídlem, jak můžeme ovlivnit stravování, odolávat častému nepochopení a hlavně si změnou neuškodit.

Rezonuje u vás pojem intolerance potravin, nebo jí dokonce trpíte? Složitá cesta potravin, která ovlivňuje naše každodenní životy, je nově objevující se oblastí poznání, kterou se zabýváme i na webu Food-detective.cz.

Náš organizační tým, FOTO: Adrian Jantschek

Náš organizační tým

Je to cesta plná nástrah i klopýtnutí. Velké díky proto patří všem, kteří se podíleli na přípravách, podpoře a samotné realizaci celého dne. Právě poznávání nového je důvodem, proč děláme to, co děláme a proč se již teď těšíme na další podobnou akci.

Partneři akce

Partneři akce

FOTO: Adrian Jantschek