Co z přírody nám může pomoci při potravinové intoleranci

cz obr omega prebiotika

 

Samotná eliminační dieta někdy nestačí, kromě toho, že pomůžete ulevit organismu od problémové potraviny, je vhodné posílit jej i zevnitř pomoci tím, co nám dává matka příroda, ať už v jedinečných potravinách nebo přírodních doplňcích.

Je období chřestu, zařaďte chřest v tomto jarním období do svého jídelníčku – kromě množství výživných látek může napomoci i při potravinové intoleranci. Podporuje správnou činnost střev, očistu střev od toxických látek, čímž přispívá k regeneraci organismu.

K velmi příznivým a významným přírodním látkám pozitivně ovlivňující trávicí ústrojí patří kurkumin. Zlepšuje trávení tím, že podporuje žaludeční činnost, činnost jater a žlučníku. Zvyšuje tvorbu a vylučování žlučových kyselin a tím napomáhá při trávení stravy bohaté na tuky. Kurkumin uvolňuje spasmy (mimovolní stažení svalstva) hladké svaloviny trávicího traktu, podporuje vylučování gastrinu (hormon vyvolávající produkci žaludeční kyseliny), pankreatických enzymů a žluči.

Přestože cibuli a česnek důvěrně známe a jsou téměř každodenní přísadou v našich domácnostech, málokdy si skutečně uvědomujeme, kolik příznivých účinků v sobě skrývají tyto přírodní antibiotika.

Cibule obsahuje množství vitaminu C, B1, B2, provitamin A, zinek, draslík, železo, selen, fosfor, vápník, síru a především fytoncidy, které ničí choroboplodné zárodky a dokáží zastavit růst některých bakterií a mikroorganismů.

Podobně tak česnek se používá při léčbě infekcí a různých onemocnění žaludku a střev, včetně žaludečních vředů, Rovněž tak i na posílení imunity. Nejenže zabíjí viry a bakterie, které tato onemocnění způsobují, ale dokáže stimulovat sliznici žaludku, podporuje sekreci žaludečních šťáv, snižuje nadměrnou aktivitu žaludku, pomáhá dobrému trávení, reguluje funkci tlustého střeva, chrání před zácpami i průjmy, snižuje riziko krevních sraženin – jedním slovem, napomáhá zdravým mechanismem trávicí soustavy.

Inulin z čekanky působí příznivě na téměř celou trávicí činnost. Je to prebitokum, které napomáhá zachování přirozené střevní flóry. Organismus chrání před zánětlivými onemocněními, především před vznikem rakoviny tlustého střeva, zajišťuje správné trávení a předchází vlčím pocitem hladu a tím i nadměrné konzumaci potravin.

Vyváženou kombinací vitamínů a minerálů je Aloe Vera doslova bombou. Enzymy aktivizují zažívání a podmiňují odstraňování odpadních látek z každé buňky a toxinů z těla. Pomáhají také při budování nových a obnově poškozených buněk, podporuje imunitu. Několikatýdenní pravidelné užívání šťávy z aloe vera může zlepšit funkci střev a jater, snížit výskyt špatných bakterií v trávicím traktu, zmírnit pálení žáhy a nadýmání.

Při užívání doplňků výživy dbejte raději na kvalitu než kvantitu. Omega 3 je známá silnými protizánětlivými účinky, měla by být součástí našich jídelníčků, protože si je organismus neumí vyprodukovat sám. Omega-3 mastné kyseliny najdete i ve vlašských ořechách, konopných či lněných semínkách a olejích.

Zinek se podílí se na správném fungování více než 300 enzymů ovlivňujících funkce různých orgánů, čímž nepřímo podmíňuje výkonnost imunitního systému.

Vitamín E se významným způsobem podílí na eliminaci škod napáchanými volnými radikály. Významnou mírou také podporuje imunitní systém. Ve zvýšené koncentraci se nachází v pšeničných klíčcích, rostlinných olejích, vejcích, mléce, ořechách, všech druzích zelené zeleniny, játrech a medu.

Probiotika. Jejich dlouhodobé užívání příznivě ovlivňuje imunitní systém, přispívá k lepšímu trávení a čištění organismu.